Plocka, forma och färga brynen rätt

När du noppar dina ögonbryn är det viktigt att du får till rätt form. Det finns mallar att följa för rätt form, men du kan också plocka ögonbrynen på salong.


Forma ögonbrynenForma ögonbrynen rätt

När du plockar ditt ögonbryn ska du tänka på dessa saker för att få till en bra form:

  1. Ögonbrynet ska börja ungefär i höjd med där ögat börjar
  2. Försök att hitta en naturlig ”topp” i ögonbrynet. Om du inte har en naturlig topp eller brytning så kan du försöka skapa en: Lägg en penna nere vid näsvingen och låt den gå över pupillen i ögat och sedan mot ögonbrynet. Där pennan hamnar ska toppen vara.
  3. Ögonbrynet ska sluta något efter att ögat slutar. Om du ser på bilden så kan du hitta ögonbrynets slut på samma linje som näsvingen och slutet av ögat hamnar på.

Rätt färg på ögonbrynen

För att få naturliga ögonbryn som möjligt ska du välja en färg som liknar din hårfärg.

Du kan både måla med penna, måla med ögonbrynsskugga och färga dina ögonbryn. Detta kan också göras på salong om du är osäker på färgningen men det går lika bra att göra hemma.

PlockningPlockning på salong

Den som vill få ett professionellt utfört plockningsarbete kan välja att gå till en skönhetssalong.

De har bra teknik för att avlägsna håren så snabbt och skonsamt som möjligt. Däremot blir resultatet lika bra hemma, för den som har vanan.

Minskar hårväxten av plockning?

Diskussioner råder huruvida hårtillväxten minskar eller ökar av att håren plockas med pincett. Sambandet är något oklart.

Däremot är det ett faktum att de strån som växer ut har en tendens att vara mörkare än de som växte tidigare.

Så gör det mindre ont

För plockningen behövs en bra pincett som ger ett bra grepp om hårstrået. Ett snabbt ryck minskar risken för att plockningen gör ont och garanterar att hela hårstrået, från roten, följer med.

Många har för vana att plocka några strån flera gånger i veckan, och håller på så sätt hårväxten kontrollerad. Med återkommande behandlingar i mindre omfattning brukar också upplevelsen bli mindre smärtsam.